ОШ "БОРА СТАНКОВИЋ" - Јелашница
ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ

Историја

 

·         Карло Велики имао је необичног кућног љубимца, слона по имену Абу ал Абас, кога је добио на поклон од багдадског калифа.
·         На краљевској свадби југословенског краља Александра I Карађорђевића и румунске принцезе Марије 8. јуна 1922. након свадбеног ручка нестала половина кашика, виљушака и ножева тако да је после тога на двору решено да се свечани обеди са толиким бројем званица у будућности избегавају.
·         Краљ Србије, Милан Обреновић,по својој жељи сахрањен је у фрушкогорском манастиру Крушедол на територији тадашње Аустроугарске, а да је трошкове спровода платио цар Франц Јозеф.
·          Калигула је прогласио свог коња Инсикатуса  за конзула.
·         ОЗНА је скраћеница за Одељење за заштиту народа.
·         Од аилурофобије (страха од мачака) патили су Јулије Цезар, Хенри II, Наполеон Бонапарта.
·         Учитељицама у Србији тек је 1870. године, одлуком Народне скупштине Кнежевине Србије, дозвољено да предају у мушким школама.
·         У ерупцији вулкана Мон Пеле на Мартинику 1902. године потпуно је нестао град Сан Пјер. Од 30.000 становника страшну судбину избегло је само двоје житеља.
·         Нико не зна ко је написао текст за британску химну. Песма и речи потичу из 1745. године и једноставно су се појавили у народу. Исту мелодију али с различитим текстом имају химне још двадесетак држава у свету.
·         Америчком граду Њу Орлеансу 7. јуна 1861. године изведен је први стриптиз на свету. Уз оскудно осветљење извела га је једна балерина.
·         Према веровању народа Маја, Сунце је после заласка одлазило у подземље где се претварало у јагуара с натприродним моћима.
·         Сервантес и Шекспир, који се сматрају највећим писцима у својим земљама, умрли су истог дана – 23. априла 1616. године.
·         Прве ролшуе, које су се тешко заустављале и окретале, изумео је око 1760. године Белгијанац Јозеф Мерлин који се бавио израдом инструмената.
·         На зиду цариградске Аја Софије још могу да се виде викиншки натписи.
·         У средњем веку сви су, као Аристотел, веровали да је срце средиште интелигенције.
·         У старој Грчкој удате жене нису смеле да посматрају олимпијске игре и казна за тај прекршај била је смрт.
·         Еурипид је био први човек који је јавно осудио ропство.
·         У средњовековној Енглеској пиво се често служило за доручак.
·         Јелоустонски национални парк у америчкој држави Вајоминг основан је 1872. године, и први је национални парк на свету.
·         Године 1480. свети Јероним насликан је поред радног стола са кога су висиле наочаре. Од тог тренутка овај светац постао је заштитник оптичарског заната.
·         Шпански освајач Франсиско Пизаро (око 1471-1541) заробио Атахуалпу, краља Инка, он му је понудио да, у замену за своју слободу, ћелију у којој је затворен до врха напуни златом.
·         У енглеском језику до 15. века није било знакова интерпункције.
·         У 15. веку прављене су ципеле са толико дугим врхом да је донет закон који је ограничавао њихову дужину.
·         Стари Шкоти веровали су да ће мушкарац или жена видети у огледалу љубав свог живота уколико испред огледала једу јабуку.
·         Ципеле посебно обликоване за лево и десно стопало, нису постојале пре 1800. године.
·         Кристифор Колумбо имао је плаву косу.
·         Према обичајима Јевреја, мушко дете обрезује се осмог дана после рођења.
·         Истог дана, 23. априла 1616. године, умрла су три великана књижевности: Шекспир, Сервантес и Лопе де Вега, а 1685. године рођена су три великана барокне музике: Јохан Себастијан Бах, Георг Фридрих Хендл и Доменико Скарлати.
·         Цар Петар Велики (1672-1725) патио је од непознатог неуролошког поремећаја: доживљавао је „нападе” због којих би накратко губио свест и осећај где се налази.
·         За време Петра Великог сваки Рус који је носио браду морао је да плаћа посебан порез.
·         Стари Египћани бријали су обрве у знак жалости за угинулим мачкама.
·         Френклин Делано Рузвелт (1882-1945) једини је амерички председник с више од два мандата: узастопно је биран четири пута, од 1932. до 1945, кад је умро у другој години последњег мандата.
·         Црногорски владика и песник Петар II Петровић Његош био је висок 191,49 центиметара, а његов наследник књаз Данило 161,1 центиметар.
·         На скупу просјака у Даки, тада Индија а данас Бангладеш, 1968. године донета је резолуција којом је утврђено да је најмањи износ милостиње 15 пајса (три цента)
·         Стихови јапанске химне написани су у IX веку, али је музика из 1880. године.
·         За убиство мачке у старом Египту кажњавало се смрћу.
·         До 1900. године јогурт и кисело млеко нису били познати у Европи, сем у сточарским крајевима Балкана где су од давнина справљани.
·         Српски државни грб који је усвојен 17. августа 2004. године постоји још од јуна 1882. године.
·         Најмлађи папа имао је само 11 година.
·         На основу сачуваних списа, нацрт за прва контактна сочива направио је Леонардо да Винчи. Требало је да буду израђена од танког стакла испуњеног водом.
·         Грађевина Ћомсунг-Дае у месту Кјонгжу у Јужној Кореји најстарија је сачувана опсерваторија на свету. Подигнута је 632. године и у њу је уграђено 365 камених блокова, баш колико је и дана у години.
·         Француски краљ Луј XIV купао се једном годишње.
·         Бомбардер Б-25 ударио је у 79. спрат Емпајер стејт билдинга 28. јула 1945. године.
·         Харвард је најстарији универзитет у САД.
·         Нова археолошка истраживања научника у Ирској довела су до открића да су становници подручја данашње Ирске још у бронзано доба – правили пиво.
·         Црни лук био је изузетно цењен у старом Египту, чак је стављан поред фараона кад су сахрањивани. Због његове грађе – круг унутар круга – Египћани су веровали да симболизује вечност.
·         Поред археолошког локалитета Феликс Ромулијана код Зајечара, недавно увршћеног на листу Светске културне баштине Унеска, на овом списку у Србији се још налазе: Стари Рас и Сопоћани, Студеница, Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка.
·         Викинзи су допловили до обала Америке око 1000. године, скоро пола миленијума пре Кристифора Колумба.
·         У првим данима аутомобилизма Италијани су на селу возили десном , а у граду левом страном пута. У Милану се тај обичај задржао све до 1926. године.
·         Халдејци су први бележили дугорочне астрономске податке и уписивали их на плочице прекривене воском.
·         Припадници народа Шанг у Кини прорицали су судбину тако што су на сировим костима стоке урезивали питања, а одговоре су тражили тумачећи напрслине настале након загревања.
·         Употреба пијавица била је тако честа да су средином 19. века болнице у Паризу за лечење употребљавале готово шест милиона пијавица, а у Лондону – седам милиона.
·         У средњем веку многи људи су веровали да особи која кија ђаво лако може да ускочи у уста, па су зато ономе ко кија говорили „Бог те благословио” и „Наздравље”.
·         Године 1938. амерички магазин „Тајм”, по обичају, изабрао је Човека године – био је то Адолф Хитлер.
·         Фараон Рамзес II имао је око 160 деце.
·         У старом Риму, озлоглашеним особама (турпис персонае) сматрани су глумци, проститутке, гладијатори и расипници.
·         Папирни тапети пронађени су у Кини убрзо пошто је направљена и сама хартија. У Европу тапети су стигли у XVI веку.
·         Најтајанственија књига на свету откривена је 1912. године у Италији. Писмо којим је она написана до данас нико није успео да одгонетне.
·         Исак Њутн био је избачен из основне школе. То је учињено на захтев његове мајке која се надала да ће њен син бити фармер.
·         Прва „кока-кола” била је зелене боје.
·         Игра духова код америчких Индијанаца била је светковина у којој су играчи сматрали да долазе у додир с мртвима.
·         Астеци су користили кокице као украсе на одећи за свечане прилике и правили од њих огрлице.
·         Кључеви кућа који су у XV веку предавани невестама имали су „главе” у облику срца.
·         Мумија Рамзеса II путовала у Париз са пасошем.
·          Стефан Урош I, отац краља Милутина, приказан је као фалсификатор млетачког новца и смештен у пакао у Божанској комедији Дантеа Алигијерија, јер је ковао новац по угледу на млетачки грош, само што је српски грош био за једну осмину лакши од млетачког.
·          По Фулшеу из Шартра, крсташи су у току Првог крсташког рата у Ма’арат ал-Ну’ману у сред велике несташице хране прибегли канибализму тако што су одсецали “парчад од задњица (мртвих) Сарацена… које су кували.
·          Отомански султани понекад су путовали инкогнито како би из прве руке видели дешавања међу својим поданицима. У таквим ситуацијама Мехмед II Освајач би се прерушавао у мевлевијског дервиша, а Сулејман I Величанствени у спахију.
·         Бугарски кан Крум (803—814) направио је пехар од лобање пораженог византијског цара Нићифора I.
·          Визиготски краљ Вамба (672—680), кад је кренуо са војском у Септиманију да угуши устанак свог војсковође Паула, своје војнике који би били ухваћени у блуду кажњавао је обрезивањем.
·          Према Међународном институту за проучавање мира у Стокхолму, од 3200. године п.н.е., па до данас било је укупно 14.560 ратова и да је у њима погинуло 3,6 милијарди људи.
·         Велики везир Мехмед-паша Соколовић, пре него што су га османске власти одвеле од куће путем данка у крви, био  је ученик, а затим и писар у манастиру Милешева где је његов ујак био калуђер.
·          Византијски цар Константин IX Мономах (1042—1055) основао је у Константинопољу зоолошки врт у коме су његови поданици могли да виде егзотичне животиње попут жирафе и слона.
·          Омејадски калиф Јазид I (680—693) због свог алкохолизма прозван је Јазид ал Хумур тј. Јазид од Вина.
·          Први псеудоним у историји књижевности осмислио атински историчар и најамник Ксенофонт који је почетком 4. века пре н.е. своје дело Анабаза потписао као Темистоген (син Правде) из Сиракузе.
·         Александар Обреновић и Драга Машин су током 1900, када се веровало да је краљица трудна, из читаве земље примили велики број дарова намењених новорођенчету, укључујући и 43 колевке.
·          Током хиљадугодишње византијске историје укупно пет царева боловало је од епилепсије: Зенон (474—491), Михаило IV Пафлагонац (1034—1041), Михаило V (1041—1042), Исак I Комнин (1057—1059), Јован III Дука Ватац (1221—1254) и Теодор II Ласкарис (1254—1258).
·          Према Плутарху, Перикла су вајари увек приказивали са шлемом на глави јер је био изразито глават човек.
·          Изградња Богородичине цркве у Паризу почела је 1163. године и трајала све до 1340. године.
·          Стари Египћани користили су тамјан за балсамовање и приликом верских обреда (као и хришћани), а Вавилонци су веровали да се у диму из запаљеног тамјана могу „прочитати” догађаји који тек треба да се десе.
·         У средњем веку болеснике су најчешће неговале калуђерице које су се између себе називале сестрама, те је тај назив касније задржан и за школоване медицинске сестре.
·         Становници Арла потписали су 1888. године петицију са захтевом да се сликар Винсент ван Гог протера из њиховог града због необичног понашања.
·          Леонардо да Винчи имао је још 1482. године план за израду три врсте брзометних топова с неколико редова цеви.
·          На почетку XVIII века две трећине Португала било је у поседу цркве.
·          У средњем веку побеђени владари морали су да простру свој пурпурни огртач да би победник прешао преко њега, па је од тог правила настао обичај да се приликом доласка важних државника простире црвени тепих.
·          У рушевинама античког града Помпеје који је био разорен и затрпан 79. године наше ере за време ерупције Везува, нађена је једна радионица за израду сапуна као и сапун изливен у калупе.
·          Монголска племена мешала су ујутро на сунцу осушено кобиље млеко и воду и ту смесу држала у бисагама да би се до вечери претворила у јестиву кашу.
·          Најстарија збирка бајки написана је у Индији у 3. веку, а њен назив је „Бајке Бидпаја”.
·         Рим је 133. године пре наше ере био први град на свету који је достигао милион становника.
·         Замак се на шпанском каже castillo (кастиљо). Краљ Алфонсо I у средишњој Шпанији изградио је толико замкова да је тај део земље прозван Кастиља – „земља замкова”.
·         Фараон Рамзес II имао је више од 160 потомака.
·         Канада је индијанска реч која значи „велико село”.
·         У XVIII веку у Лондону се могло платити осигурање од одласка у пакао.
·         „Интернационала”, химна међународног пролетаријата, била је химна Совјетског Савеза од 1917. до 1944. године